"Az a nép, amely nagy mértékben tenyészti
a gyümölcsöt, egyszersmind vagyonos,
józan és erkölcsös."
Entz Ferenc (1805–1877) élete
Entz Ferenc 1805. december 6-án született Sümegen. Nagyapja még molnár, apja
már orvos volt. Korán árvaságra jutott, nagyszülei nevelték Pozsonyban,
ami akkor az ország egyik kertészeti központja volt.
A családi hagyományt követve
orvosnak készül, 1825-től Pesten, majd Bécsben tanul. Kisebb kitérők után
a Batthyány család alsó-ausztriai, majd enyingi birtokán vállal orvosi
állást, de kedvtelésből már ekkor mintaszőlészetet, -gyümölcsöst és faiskolát
alapít.
Hazafias lelkesedése azonnal
a 48-as szabadságharc oldalára állítja, abban a világosi eseményekig honvéd
főorvosi rangban szívvel-lélekkel részt vesz. A megtorlás során orvosi
tevékenységétől a hatalom eltiltja, ekkor – néhány hasonló sorsú barátjával
– Pesten, a Csömöri úton telket vásárol, és vezetésével létrehozzák a
város legnagyobb kertészetét és faiskoláját. 1853-ban itt alakítja ki a
Haszonkertészeket Képző Gyakorlati Intézetet – a Kertészeti Egyetem jogelődjét
–, ahol a képzés három éve alatt, bár a hangsúlyt a gyakorlati képzésre
helyezte, igen magas szintű elméleti oktatást kapnak a hallgatók. Az elméleti
tantárgyak között szerepel többek között a növénytan, ásványtan, állattan,
fizika, vegytan, meteorológia stb. Szakítva az addigi gyakorlattal, nem
virágkertészeket, hanem olyan szakembereket képeznek, "kik Cameliák és
Fuchsiák helyett a nemes gyümölcsfákat százezer s korunk nemes szőlőfajait
milliárd számra könnyű és olcsó szerrel szaporítani tudják". A kormányzat
is felfigyel tevékenységére, és az Országos Magyar Gazdasági Egyesület
támogatásával kinevezik az 1860-ban Budán, a Gellért-hegy oldalában létrehozott
Vincellér- és Kertészképző Gyakorlati Tanintézet igazgatójává, ahová a
korábbi magániskola felszerelésével és hallgatóival költözik át.
Közben folyamatosan szerkeszti
a "Kertészeti Füzeteket", és írja mind nagyobb érdeklődést kiváltó ismeretterjesztő
és szakcikkeit a Gazdasági Lapok-ba. Rapaics Raymund szerint az ő érdeme,
hogy "megszületett az új kertészeti műnyelv". 1858-ban az MTA tagjai közé
választja, 1864-ben már Brüsszelben, később Amszterdamban tart előadásokat
nemzetközi kertészeti rendezvényeken.
Látva, hogy a magyarországi
kertészeti problémák nagy része a tudatlanságból ered, minden lehetséges
eszközzel igyekszik ennek felszámolásában részt venni a kertészet teljes
területén. Így részletesen foglalkozik a hazai szőlészet kérdéseivel: az
oltás, a telepítés, a tájadottságok szőlészeti jelentőségével, a művelésmódok
és metszésformák összehasonlításával, fellép a fajtakeveredés ellen stb.
A borászat terén a minőségi bortermelés lehetőségeinek kutatását tűzte
feladatul. Kulcskérdésnek tekintette a borkezelés kérdéseit, a borászati
vegytant, ezért a borászati oktatás színvonalának emelésére laboratóriumot
hozott létre, amely az egész magyar borászat rendelkezésére állt.
Sokat tett a gyümölcstermesztés
fellendítéséért is, amelyet abban az időben szintén a fajtakeveredés jellemzett.
"Kevés, de értékes fajtát ültetni" – volt a jelszava. Részletesen foglalkozott
a gyümölcsfák szaporításával, ültetési technikáival, metszésével, és jelentősek
fajtaleírásai is. Tizenkét almafajtát írt le, a magyar fajták közül elsőként
a Magyar rozmaringot, Szercsikát, Sikulait, Téli piros pogácsát; körülbelül
egy tucat körtét ismertetett, többek között a Császár, a Kármán és a Vilmos
körtét; öt szilvafajtát javasolt termesztésre (pl. Besztercei vagy Zöld
ringló); továbbá fontosnak tartotta az őszi- és különösen a kajszibarack
termesztését. A gyümölcstermesztés kapcsán írta: "...vegyetek kertet! Dolgozzatok,
ássatok, ültessetek üres óráitokban, s ha majd egykoron a saját kezeitekkel
ápolt lugas árnyában, virágzó egészségben élvezitek a gyümölcsöt, megértitek
a pomológia életrendi fontosságát."
Nem hanyagolta el a zöldségtermesztést,
a konyhakertészetet sem. Tisztában volt a retek, spárga, paprika, paradicsom,
káposztafélék stb. fogyasztásának egészségre gyakorolt kedvező hatásával,
ezért először a fiatal gyümölcsösök és faneveldék sorközeibe zöldségféléket
vettetett. Foglalkozott a melegházi kultúrákkal, és igen nagy hangsúlyt
fektetett a kertészeti termékek tartósításának, savanyításának korszerűsítésére,
az aszalás és befőzés technikáira.
Különös gonddal foglalkozott
a gyógy- és fűszernövényekkel. Orvosi képzettségére alapozva egyaránt oktatta
a termesztés és a gyógyhatás kérdéseit. Leírta az egyes növények termesztését,
felhasználásának módjait.
1876-ban – egyre súlyosbodó szembetegsége
miatt – kérte nyugdíjazását, ugyanakkor évtizedes munkásságát olyan
kiemelkedő szakembergárda folytatta – külön említést érdemel Angyal
Dezső, a századforduló tán legkiválóbb kertésze –, akik továbbra is
európai színvonalon folytatták megkezdett munkáit (Bereczki Máté, Glocker
Károly, Gyürki Antal, Katona Zsigmond, Málnay Ignác stb.). Visszavonulása
után, 1877. május 9-én bekövetkezett haláláig kölcsönből vásárolt budafok-promontori
szőlőjében dolgozott.
(dr. Szabó Lóránd munkája alapján)
Ökotáj, 29–30. sz. 2002.
|